Cum pregatim porcul de Craciun

Cum pregatim porcul de Craciun

Cum pregatim porcul de Craciun

Pregatim porcul de Crăciun?

La final de an toata arunca un ochi in ograda vecinului si isi spune ”porcul meu e mai mare decat a vecinului, uite ce spate lat, uite ce piele roz are”. Sigur ca va ganditi cum sa faceti sa il aduceti la greutatea pe care dumneavoastra v-ati propus-o.  Dar mai intai de toate trebuie sa ne gandim cum il mentinem sanatos pana la Craciun.

De exemplu, daca porcul este infestat cu paraziti (viermi, raie), acestia vor spolia organismul de toate substantele nutritive, vor crea disconfort, se va ajunge la scaderea in greutate, iar  calitatea carnii are de suferit. Sa nu uitam detrichineloza care face neconsumabila carnea. De aceea sunt importante tratamentele antiparazitare. Apelati la medicul veterinar, el va gasi tratamentul cel mai potrivit si astfel ati scapat de o problema foarte importanta.

Dar tratamentele trebuie facute mult mai devreme fata de momentul la care v-ati propus sa il sacrificati. Aceasta deoarece, fiecare medicament are un timp de asteptare. Acest timp de asteptare incepe de la ultima zi de tratament si se termina atunci cand medicamentul este eliminat din organism pana la nivelul la care, carnea si organele provenite de la animalul tratat pot fi consumate in siguranta. Aceasta inseamna ca animalul nu poate fi sacrficat mai devreme de timpul indicat pe prospectul medicamentului. Daca sacrificarea se face mai devreme produsele provenite de la acesta, contin cantitati importante de medicament care pun in pericol sanatatea omului.

Dupa ce s-a facut tratamentul antiparazitar, trebuie sa preveniti reinfestarea. Aceasta se face prin limitarea contactului cu alte animale, reparati gaurile din pereti ca sa nu patrunda sobolanii, asigurati porcilor asternut  curat, hrana de buna calitate si proaspata in care sa nu ajunga fecalele. Reziduurile fecaloide provenite de la porcii tratati cu antiparazitare trebuie arse deoarece ele pot contine paraziti eliminati.

Alte probleme care pot apare in aceasta perioada sunt infectiile respiratorii datorita schimbarii temperaturilor. In aceste situatii pierderile pot fi insemnate, fie prin  costul ridicat al medicamentelor, fie prin  scaderea in greutate a animalelor  sau chiar mortalitate.

Imbolnavirile pot fi prevenite prin introducerea vitaminelor  in hrana animalului. Avantejele vitaminoterapiei sunt multiple:

  • Sistemul imunitar va fi stimulat sa lupte contra bolilor;
  • Va fi asigurata cresterea in greutate a animalului;
  • Se vor evita carentele induse de un furaj sarac in aceste elemente;
  • Se va induce o valorificare eficienta a furajului de catre animal;
  • Vitaminele sunt usor de administrat fie in apa, fie in furaj;
  • Administrarea orala a vitaminelor poate fi facuta de catre fermier, deci nu necesita asistenta medicului veterinar;
  • Obtinerea vitaminelor este relativ usoara, acestea nefiind supuse prescriptiei medicale;
  • Nu necesita timp de asteptare pentru sacrificare, astfel incat animalul poate sacrificat in orice moment, putand fi valorificata carnea si produsele provenite de la acesta;
  • Chiar daca animalele s-au imbolnavit, pe langa tratamentul  specific prescris de medicul veterinar, cura de vitamine va conduce la o vindecare mai rapida iar piederile vor fi reduse semnificativ.

SMD Animal Food sustine furajarea naturala!

Suntem impreuna pentru tine!

Dr. Bunescu Irina Iuliana

Medic Primar Veterinar